Frequently asked questions
What is 21 CFR 312.120?
21 CFR 312.120 establishes the conditions under which a foreign clinical study not conducted under a US IND can support a future IND or marketing application. The study must follow good clinical practice, including independent ethics committee approval and documented informed consent.
FDA must also be able to validate the data through an onsite inspection if necessary.
Can a US biotech conduct a European trial without an IND and submit the data to FDA later?
Yes. A US biotech can conduct an independent European clinical trial without an active US IND. If the study satisfies the requirements of 21 CFR 312.120, the resulting data can later support an IND or marketing application submitted to FDA. However, satisfying 21 CFR 312.120 does not guarantee that FDA will consider the study design, endpoints, population or resulting evidence sufficient for a particular development decision.
Does FDA need to agree with the European protocol before the trial starts?
No. FDA approval of the protocol is not required for an independent European trial that is not conducted under a US IND. However, obtaining FDA feedback before the trial starts can reduce the risk that the sponsor later discovers that FDA disagrees with an important element of the study design.
What is a pre-IND meeting?
A pre-IND meeting is a formal interaction that allows a sponsor to obtain FDA feedback before submitting an IND. Topics can include the nonclinical program, clinical trial design, data required for the IND and other aspects of the development program. There is no FDA fee for pre-IND meetings.
When should a sponsor request a pre-IND meeting?
If a European trial is intended to support future US development, the sponsor should consider requesting FDA feedback before the trial begins. This allows potential concerns about the design, endpoints, patient population, manufacturing strategy or supporting data to be addressed before patients are enrolled.
Is European data alone enough for full FDA marketing approval?
Potentially. Approval based solely on foreign clinical data is governed by 21 CFR 314.106. FDA considers whether the foreign data are applicable to the US population and US medical practice, among other requirements. Many sponsors therefore use European data as part of a broader international development program rather than as the sole basis for approval.
Does a European trial need to allow an FDA inspection?
If the sponsor intends to rely on a foreign study under 21 CFR 312.120, FDA must be able to validate the data through an onsite inspection if the agency considers one necessary.
Sponsors should therefore ensure that sites, records, source data and supporting systems remain accessible and inspection-ready for both FDA and EMA.
Will the FDA accept a study conducted entirely in one foreign population?
Yes. FDA will consider whether the results can be applied to the intended US population. Depending on the product, disease and study population, additional US or international data may be needed. FDA’s September 2026 comments on foreign clinical research make population generalizability an increasingly important consideration when planning predominantly foreign development programs.
Does Europe have an FDA equivalent?
Not exactly. The European Medicines Agency coordinates the scientific evaluation and supervision of medicines across the EU, but individual clinical trials are authorized through the EU Clinical Trials Regulation rather than by a single FDA-equivalent authority.
Clinical trial applications are submitted through CTIS and assessed by the relevant EU member states through a coordinated process. Since 31 January 2025, all EU clinical trials have operated under the Clinical Trials Regulation framework.